Membersihkan Barang Kemas

Emas 24k
June 14, 2012
Barang Kemas Saduran
June 15, 2012
Show all

Membersihkan Barang Kemas

Mencari cara untuk membersihkan perhiasan emas?

Sekiranya emas anda tidak kotor, ia boleh mula kelihatan kusam dari masa ke masa sehingga anda akan perlu mencari cara untuk membersihkan perhiasan emas anda. Lihat ia adalah kerana minyak yang dikeluarkan dari kulit anda dan daripada unsur-unsur semula jadi setiap hari. Kebanyakan orang akan mengambil emas mereka ke kedai untuk dibersihkan secara profesional tetapi di sini adalah cara untuk anda membersihkan perhiasan anda sendiri.

Membersihkan perhiasan emas tidak bermakna anda perlu menggunakan produk yang mahal dan barangan berjenama khas. Hanya biasa, setiap hari basuh dengan sempurna. Gunakan bahan pencuci yang lembut supaya anda tidak merosakkan perhiasan logam dan sentiasa menambah sedikit air panas.
Apabila membersihkan perhiasan emas, ia terbaik untuk biarkan ia berendam di dalam air untuk beberapa waktu. Ini akan memberikan peluang untuk minyak untuk keluar daripada logam dan juga akan memberikan peluang untuk mencuci dengan cara keluar dari ruang yang lebih kecil. Jika anda  terus dengan menggosok, anda berpeluang untuk merosakkan logam.

Perkara terakhir yang anda mahu meninggalkan tanda permulaan dalam perhiasan anda. Sudah tentu, anda akan berakhir dengan beberapa bahagian perhiasan yang perlu menyental. Ini biasanya dalam sudut yang lebih ketat, terutamanya jika anda mempunyai permata yang lain. Gunakan berus gigi yang kecil untuk ini tetapi pastikan bahawa bulu adalah lembut, ini akan membantu untuk memastikan kotoran dan minyak yang dikeluarkan dari kawasan yang lebih kecil. Anda juga akan mendapat manfaat sekiranya anda membersihkan rantai yang mempunyai jurang kecil atau pautan di dalamnya.
Sebaik sahaja anda selesai dengan membersihkan perhiasan emas, anda akan perlu untuk mengeringkan. Gunakan kain penggilap, ini akan membantu anda untuk membawa bersinar kembali ke item anda.
Ammonia atau air seltzer, yang tidak mengandungi natrium, juga akan membantu anda untuk mengeluarkan sebarang tanda yang pada perhiasan kamu. Anda juga akan dapat menggunakan ini untuk membantu membawa bersinar kembali. Walau bagaimanapun, hanya menambahnya dengan air kerana ia akan merosakkan logam yang anda bersihkan. Anda juga perlu memastikan bahawa produk-produk ini, terutamanya ammonia, dicuci logam kerana ia akan merengsakan kulit.
Ammonia dan bahan peluntur lain tidak perlu digunakan apabila membersihkan perhiasan emas Karat yang lebih rendah, ini adalah apa-apa di bawah 18 Karat emas. Kerana semua bahan-bahan lain yang digunakan, anda akan mendapati bahawa barangan akan menjadi rosak dan akan mula memakai jauh. Anda juga perlu berhati-hati membersihkan perhiasan emas yang mempunyai berlian dan permata lain di dalamnya, terutama orang-orang yang mempunyai permata yang lembut, seperti mutiara, di dalamnya. Anda hanya perlu menggunakan bahan pencuci untuk membersihkannya.

Profesional akan menggunakan produk khas untuk membantu proses pembersihan. Ini adalah apa yang anda benar-benar membayar untuk serta masa yang diambil bagi mereka untuk membersihkan barangan. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukannya dengan selamat dari keselesaan rumah anda sendiri dan ia akan menjimatkan wang yang banyak, terutamanya jika anda mempunyai jumlah yang besar barangan yang perlu dibersihkan. Anda juga boleh menggunakannya untuk membantu membersihkan sebarang syiling emas yang anda ada.
Membersih perhiasan emas akan menjadikan emas anda untuk kekal bersinar tetapi tidak ada keperluan untuk membersihkan perhiasan jika anda bercadang untuk menjual emas untuk dileburkan. Perhiasan akan dijual mengikut berat dan bukan untuk rupa yang bersinar.