Pencuri ikut bumbung kebas emas RM300,000
June 14, 2012
Membersihkan Barang Kemas
June 14, 2012
Show all

Emas 24k

Apabila anda pergi membeli barang kemas, anda akan mendengar mengenai  pelbagai karat emas yang berbeza.  Anda akan mendapati perhiasan emas 24k (99.9% emas) adalah yang paling mahal. Ini adalah sesuatu yang anda perlu fikir  apabila anda mencari emas 24 Karat. Perhiasan emas 24k sangat popular di India dan budaya Timur.

Ia lembut, jadi sangat mudah untuk direkabentuk . Walau bagaimanapun, ia tidak terkenal di Dunia Barat kerana kelembutannya dan  orang-orang yang bekerja dengan tangan akan memilih untuk karat rendah kerana ia tidak mudah rosak.

Emas 24 Karat boleh disimpan sebagai pusaka keluarga dan berbaloi untuk melabur. Emas menjadi item untuk melabur kerana harga yang tinggi  dan ramalan harga yang kekal tinggi dalam masa terdekat.
Terdapat beberapa sebab untuk  permintaan emas yang tinggi. Walau bagaimanapun, bekalan dari pelombong emas adalah jauh lebih rendah. Ini bermakna kos untuk emas adalah lebih tinggi  sejak tahun 2011. Oleh kerana permintaan yang tidak tentu, (sebenarnya, permintaan sentiasa naik setiap tahun), harga mungkin terus meningkat.
Perhiasan emas 24k adalah mudah untuk dibawa atau dipakai semasa anda dalam perjalanan. Anda tidak perlu bimbang tentang pegawai kastam akan menghalang anda di lapangan terbang kerana anda  tidak perlu untuk mengisytiharkan emas anda. Jadi, anda boleh membawa emas anda tidak kira di negara lain.
Jika anda memutuskan untuk melabur dalam emas dengan membeli barang kemas, anda perlu pastikan ia 24k perhiasan emas kerana ia adalah satu pembaziran kerana logam dan bahan-bahan lain akan dimasukkan sekiranya ia bukan emas tulen. Seperti yang dinyatakan, 24 Karat emas adalah bentuk yang paling tulen. Logam, seperti kuprum dan zink, dan beberapa produk lain akan digunakan untuk membantu dengan proses pengerasan.
Anda akan tahu bahawa anda mempunyai 24k perhiasan emas melalui kilauan emas kerana tidak ada bahan lain yang akan dicampurkan, ada apa-apa yang akan mengubah warna semula jadi yang membuatkannya kelihatan kusam. Emas akan kelihatan sama di semua kedai emas kerana tidak ada formula yang digunakan untuk perhiasan. Walau bagaimanapun, anda perlu menggilap dengan kerap, lebih-lebih lagi jika anda memakai barangan secara tetap.
Ia amat penting untuk mengambil berat barang perhiasan. Manakala emas tidak akan rosak, ia akan mula kelihatan kusam disebabkan minyak dari kulit anda. Terdapat beberapa cara yang sangat mudah untuk membersihkan emas di rumah anda sendiri. Ini adalah sesuatu yang perlu anda lakukan sebelum anda datang untuk menjual emas.
Menjaga emas 24k boleh memyebabkan ianya disimpan secara berdekad-dekad dan boleh diberikan sebagai  pusaka keluarga yang hebat untuk anak-anak anda dan generasi akan datang. Dan, seperti yang anda mendapat manfaat daripada rupa cincin di jari anda atau rantai leher, keturunan anda akan mendapat manfaat daripada harga logam sebagai bekalan yang sukar untuk dicari.