Perlombongan Emas di Telefon Bimbit Anda

Adakah Emas Pelaburan Yang Baik ?
March 23, 2018
Jenis Emas dan Kandungannya
March 23, 2018
Show all

Perlombongan Emas di Telefon Bimbit Anda

Fakta: Emas  boleh dikitar semula dari satu tan metrik telefon bimbit yang digunakan daripada yang boleh diperhalusi dari 17 tan bijih emas.

Tujuh belas tan metrik bijih emas akan menghasilkan .51 hingga 85 gram emas hingga 0,3-5 gram emas setiap tan metrik  bergantung kepada lokasi lombong. Sebagai perbandingan, satu tan telefon lama boleh menghasilkan sebanyak 280 gram emas, kira-kira 140 gram platinum dan palladium, dan 140 kilogram tembaga. Bahan-bahan lain seperti kaca dan plastik juga boleh dikitar semula daripada ton yang sama telefon yang dibuang. Telefon bimbit yang lama yang yang dihantar untuk tapak pelupusan itu pada dasarnya adalah membuang wang ke dalam longkang.

Kemusnahan Perlombongan Emas

Perlombongan emas dan penapisan memerlukan jumlah tenaga yang besar kerana ia akan mewujudkan oleh produk yang mempunyai kesan yang amat buruk kepada alam sekitar. Pengeluaran satu emas cincin boleh menjana sebanyak 20 tan sisa. Toksik logam berat seperti merkuri dan cyanide juga digunakan secara meluas dalam proses perlombongan dan penapisan emas untuk menghasilkan sisa yang berbahaya kepada alam sekitar dan masyarakat sekeliling. Perlombongan emas mewujudkan kesan yang mendalam kepada tanah, merosakkan hutan alam asli dan memusnahkan habitat dan niche ekologi.

Memandangkan perbezaan antara jumlah emas yang dihasilkan dan kadar kemusnahan alam sekitar jadi kita harus memelihara, kitar semula, dalam kitaran pengeluaran emas. Ini adalah di mana kitar semula emas dan kitar semula telefon bimbit.

Perlombongan permukaan Untuk Emas dalam Telefon Bimbit

Pada masa kini, kitar semula logam berharga daripada telefon bimbit yang digunakan pada skala industri. Di Belgium, sebagai contoh, terdapat sebuah syarikat yang dipanggil Umicore yang memproses sejumlah besar telefon bimbit usang dan lain-lain bahan buangan elektronik yang dihantar kepada mereka dari seluruh dunia. Mereka melakukan proses mengekstrak emas, perak, platinum, kuprum, coltan, plastik dan kaca dari-timbunan pergunungan telefon bimbit lama “permukaan  perlombongan.”

Pada akhir proses ini, apabila semua logam dan lain-lain bahan yang boleh digunakan semula telah dipisahkan, kira-kira kurang daripada separuh daripada 1% daripada sisa elektronik kekal. Hasil ini tidak boleh dicampur semula ke dalam aliran pengeluaran dan kemudiannya ia dibakar untuk  penjanaan elektrik.

Bandar perlombongan, dimana?

Sesetengah peminat dikenali sebagai “pelombong bandar” kerana mengumpul telefon bimbit lama dari kawan-kawan dan jiran  dan melakukan proses kitar semula sekeping oleh sekeping membosankan, sendiri, terutamanya bagi emas yang ditemui di unit-unit lama. Ia menjadi hobi untuk beberapa orang-orang, tetapi jika anda tahu apa yang anda lakukan, ia tidak mungkin idea yang baik untuk memulakan perniagaan perlombongan bandar. Jumlah emas yang anda dapat selepas beberapa lama tidak setimpal dengan masa yang diperlukan dan risiko keracunan oleh bahan kimia industri yang terlibat, tidak menyebut bahawa pada akhir proses, anda masih akan berdatangan dengan membawa baik jumlah sisa ke tapak pelupusan itu. Kitar semula boleh mendatangkan keuntungan melalui tan pemprosesan dan tan telefon lama semua pada masa yang sama, manakala menggunakan hampir kesemua bahan-bahan yang dijumpai dalam setiap telefon bimbit  yang dibuang.

Kitar Semula Telefon: Situasi Menang – Menang
Dalam beberapa tahun, logam yang digunakan dalam telefon bimbit seperti emas, tembaga, coltan, dan platinum akan habis. Ini adalah sumber terhingga selepas semua, dan pada kadar yang kami perlombongan mereka dari dasar bumi, tidak lama lagi akan habis. Kitar semula telefon selular membolehkan kita untuk menyimpan sebanyak-logam yang beredar dalam kitaran pembuatan  bukan reput dengan ditanam dan pilihan pemuliharaan yang sangat baik. Seperti yang kita pelajari tentang kesan kerosakan perlombongan emas ke atas alam sekitar, kitar semula dengan jelas menyediakan cara untuk mengurangkan permintaan bagi bahan-bahan mentah yang segar, sekali gus melindungi alam sekitar, dalam jangka masa panjang.

Kitar semula telefon merupakan cadangan menang-menang bagi semua pihak. Industri akan mendapat keuntungan daripada menjual logam kitar semula kepada pengilang. Pembuat telefon bimbit dijamin mempunyai rantaian bekalan bahan mentah yang boleh dipercayai selama bertahun-tahun yang boleh menstabilkan kos pengeluaran. Akhirnya, kita semua menang dengan mempunyai produk elektronik moden yang mampu dimiliki dan dalam jangkauan kita dan kerana kitar semula membantu melindungi planet kita semua.