Adakah Emas Pelaburan Yang Baik ?

Bagaimana Mengenalpasti Emas Palsu?
March 23, 2018
Perlombongan Emas di Telefon Bimbit Anda
March 23, 2018
Show all

Adakah Emas Pelaburan Yang Baik ?

Terdapat banyak perdebatan selama bertahun-tahun sama ada emas bernilai untuk melabur wang anda. Ada membuat tuntutan bahawa ia membuat lindungan nilai yang sangat baik terhadap inflasi dan yang lain mungkin mengatakan yang anda boleh gunakannya ia sebagai tetap pantas bagi sesetengah wang tunai tambahan. Dan kemudian ada beberapa yang melabur di dalamnya apabila ekonomi tidak baik kerana mereka merasakan jika kemalangan semua, sekurang-kurangnya emas mereka masih akan membawa nilai tertentu.

Jadi apa? Adakah emas merupakan pelaburan yang baik?

Baik mari kita mentakrifkan “pelaburan” terlebih dahulu, benar-benar, ia perlu dikategorikan kepada beberapa perspektif yang berbeza. Sama ada kita melabur dengan pendekatan jangka panjang, atau kita melabur dengan jangka pendek, menghidupkan pendekatan keuntungan yang cepat. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui kedua-dua jenis pelaburan jangka pendek dan pendekatan jangka panjang untuk menggunakan emas sebagai satu pelaburan.

Sebelum kita mengambil kira di atas, mari kita lihat bagaimana emas telah membuat persembahan sepanjang tahun dan menggunakan bahawa data untuk mempertimbangkan soalan.
Pertama, jika kita mengambil semua tahun-tahun yang bernilai emas telah dikira sehingga sekarang, kita akan mendapati bahawa emas telah meningkat nilai pada kira-kira 2% setiap tahun. Dalam tempoh 50 tahun yang lalu, emas telah meningkat pada kira-kira 4% setiap tahun. Oleh itu, adakah ia akan menjadi pelaburan jangka panjang yang baik? Keraguan dalam dana indeks yang paling baik (sesuatu yang mungkin mengikut S & P 500, misalnya) telah meningkat secara purata sebanyak 12% setiap tahun dalam tahun-tahun yang sama. Adakah penyelidikan anda boleh mencari data yang sama.

Berikut adalah satu lagi perkara yang menarik jika anda membeli sejambak emas pada tahun 1983, anda telah membeli kira-kira $510 satu auns. Menyangka bahawa ia mungkin “perlindungan nilai baik terhadap inflasi,” anda memegang pelaburan bagi tempoh 20 tahun akan datang. Menjelang akhir tahun 2005, jika anda telah cuba untuk menjual bahawa emas yang sama, anda akan dibuat secara banyak! Itu kanan pada bulan Disember tahun 2005, emas telah dijual pada harga $ 515 per auns!

Jika anda mengambil inflasi yang berjalan pada kira-kira 3% ke dalam akaun, anda akan dapati bahawa emas akan kehilangan sejumlah besar wang.


Adakah ia pelaburan yang baik? Memandangkan nombor, ia tidak akan jangka panjang yang baik. 

Bagaimana pula dengan emas sebagai pelaburan jangka pendek? Pada masa ini, emas diniagakan untuk kira-kira $875 per auns! Dalam beberapa tahun ini, ia telah meningkat pada kadar yang mengejutkan! Jadi sekarang akan menjadi masa yang baik untuk membeli, betul? Sudah tentu tidak! Ia hanya dalam beberapa tahun yang lalu bahawa ia benar-benar mendapat apa-apa alasan, jika anda melihat kepada sejarah, bila-bila masa emas mula melihat, ia akhirnya mengambil kejatuhan keras. Jika sekiranya anda membeli emas dalam beberapa tahun yang lalu, sekarang mungkin masa yang baik untuk menjual!

Sekiranya anda membelinya? Biasanya, anda suka membeli rendah dan menjual yang tinggi. Jadi dengan emas yang tinggi ia adalah keputusan yang tidak baik yang anda boleh membuat akan membelinya.

Jadi, adakah emas merupakan pelaburan yang baik? Sudah tentu tidak! Jauhkan diri daripadanya.