Mengapa HargaEmasnaik turun?
March 23, 2018
Bagaimana untuk Kenal pasti Duit syiling Emas Palsu ?
March 23, 2018
Show all

Penggunaan Emas dalam Industri

Pengetahuan tentang penggunaan emas membolehkan pelabur yang arif untuk membuat pertimbangan ke atas permintaan masa hadapan bagi logam dan kriteria lain seperti hakisan kuasa beli mata wang, faktor-faktor politik, menyorok emas atau menjual oleh kerajaan, gambar teknikal, dan boleh membuat keputusan untuk jangka masa panjang, pendek atau kekal pasaran sehingga peluang yang lebih baik berlaku.


Maklumat Asas 

Simbol Kimia: Au

Nombor Atom: 79

Lebur: 1947,97 derajat Fahrenheit, 1064,43 Darjah Centigrade


Perubatan

Emas tidak mengandungi toksik dan biologi benign, pengalir elektrik yang sangat baik, mudah untuk membentuk dan mendatar dan boleh ditarik ke dalam lembar mikroskopik nipis yang dikenali sebagai wayar ikatan.

 

Penggunaan yang paling terkenal emas dalam perubatan adalah dalam bidang pergigian. Logam digabungkan dengan logam lain seperti platinum, perak, zink, tembaga atau palladium untuk menghasilkan aloi bukan toksik, kimia lengai yang mudah untuk doktor gigi untuk bekerjasama dengan dan kukuh dan berkekalan. Permintaan semasa untuk emas dalam bidang pergigian adalah kira-kira 60 tan metrik setahun setelah penurunan kira-kira 48 tan metrik pada tahun 1987.

Perkembangan yang pesat dan berterusan dalam penggunaan laser yang menggabungkan salutan emas telah mendapat kemajuan yang dramatik dalam rawatan kanser, pengedap luka medan perang di lapangan, rawatan kecederaan kecemasan di hospital-hospital dan syarat-syarat dan tumor hati. Laser bergantung pada emas yang digunakan dalam mata halus dan pembedahan otak di mana ketepatan mutlak adalah penting. Satu lagi perkembangan baru-baru ini ialah penggunaan laser bersalut emas dalam peremajaan tisu kulit yang terbakar atau rosak meninggalkan tisu yang sihat bersebelahan tidak terjejas.
Emas membantu dalam rawatan kanser prostat dan beberapa jenis kanser lain dan digunakan dalam alat-alat pembedahan untuk membersihkan arteri tersumbat.

Ia digunakan dalam prosedur pembedahan mata yang dikenali sebagai Lagophthalmos, di mana kelopak mata tidak dapat ditutup sepenuhnya. Dengan pembedahan meletakkan emas ke dalam penutup atas kesan graviti berat membolehkan ianya ditutup apabila otot berehat.
Kerusi roda berkomputer membolehkan orang kurang upaya untuk mempunyai lebih kawalan ke atas pergerakan mereka. Kawalan dan komputer yang dihubungkan oleh dawai emas (ikatan dawai) dan pad bersalut emas yang kedua-dua tahan kakisan dan mempunyai kekonduksian elektrik yang tinggi. Oleh kerana kerusi roda kuasa digunakan di luar dan sering terdedah kepada suhu dan cuaca, penggunaan emas dalam komponen penting yang perlu untuk mengurangkan kerosakan dan akibat kehidupan yang mungkin mengancam.

Hi-Tech Electronics 

Emas memainkan peranan yang penting dalam setiap satu daripada berjuta-juta komputer dan perkakasan yang dihasilkan di seluruh dunia setiap tahun. Emas adalah baik kepada 99,999% tulen dan disediakan untuk dawai hanya 100 milimeter diameter. Wayar ikatan ini digunakan untuk menyambung semi-konduktor dan litar. Ia digunakan pada papan litar dan membuat kenalan apabila menggunakan papan kekunci. Papan litar bercetak dalam permainan komputer yang mempunyai litar emas dan kenalan bersadur emas digunakan dalam palam untuk memastikan tiada masalah. Mesin basuh, mesin basuh pinggan mangkuk dan malah kalkulator poket beroperasi dengan cekap.

 

 

 

Telekomunikasi

Dalam mikrofon telefon setiap satu pemancar menggunakan emas dalam diafragma. Logam ini digunakan dalam pelbagai keadaan yang mungkin akan dihadapi.
Seluruh sistem telefon emas dunia digunakan untuk berbilion plat kenalan untuk bicu telefon dan menyambung tali kerana kebolehpercayaan ‘isyarat dan bahawa ia tidak akan mengakis atau sebaliknya merosot.


TV, VCR dan Pemain DVD

Litar disambung oleh garis-garis halus emas kepada cip litar mikro elektronik yang menukar isyarat masuk ke dalam gambar dan bunyi TV.

Angkasa

Sebagai penerokaan angkasa terus jadi lebih banyak menggunakan emas sedang dibangunkan. Wafer silikon yang mengandungi wafer emas melindungi pada komputer lembaga dalam kapal angkasa dari pengeboman oleh ion berat di dalam ruang dan membolehkan pemantauan dan penyelarasan komputer oleh kawalan tanah. Emas yang digunakan setiap tahun dalam jumlah industri elektronik kepada kira-kira 150 tan dengan Jepun sebagai pengeluar elektronik utama dan mencakupi lebih 45% penggunaan emas, diikuti oleh Amerika Syarikat dengan sekitar 30%.

Kelajuan semakin meningkat dalam teknologi menunjukkan bahawa lebih banyak penggunaan sifat unik emas dan peningkatan berbangkit dalam penggunaan oleh sektor perindustrian sahaja. Emas sebagai simpanan nilai emas dan perhiasan-perhiasan barang kemas dan lain-lain subjek yang menjamin artikel maklumat khas mereka sendiri di laman web ini.
Apabila memutuskan sama ada atau tidak untuk memainkan pasaran logam berharga, emas, tanpa ragu-ragu, yang paling kompleks pertimbangan untuk menilai tetapi juga boleh dengan jauh yang paling memberi kepada kedua-dua pelabur yang bermaklumat jangka panjang dan spekulator jangka pendek.