Budak 12 tahun curi rantai AS$4.6 juta

Gold rush as Deepavali approaches
October 7, 2014
Jewellery store blast kills goldsmith
February 12, 2015
Show all

Budak 12 tahun curi rantai AS$4.6 juta

SEDUTAN rakaman kamera keselamatan ini menunjukkan seorang budak perempuan yang disyaki mencuri satu rantai berlian dengan tenang keluar dari sebuah kedai emas di Tsim Sha, Hong Kong baru-baru ini.

 

HONG KONG – Pihak polis sedang memburu satu kumpulan yang didapati menggunakan seorang budak perempuan berusia 12 tahun untuk mencuri seutas rantai berlian bernilai AS$4.6 juta (RM16.57 juta) di sebuah kedai emas di sini.

Kumpulan itu yang dianggotai dua wanita dan seorang lelaki bersama kanak-kanak berkenaan dilaporkan masuk ke sebuah kedai emas di sebuah kawasan beli-belah di Tsim Sha di sini pada Jumaat lalu.

Tiga suspek tersebut kemudian mengalihkan perhatian pekerja kedai emas berkenaan dengan berpura-pura mahu membeli beberapa barangan kemas sebelum kanak-kanak itu mencuri kunci dan mengambil satu rantai berlian yang dipamerkan.

Seorang jurucakap polis berkata, kanak-kanak perempuan tersebut mengambil satu kunci di dalam laci dan membuka satu kabinet kaca sebelum memasukkan seutas rantai berlian ke dalam poketnya.

Katanya, ketiga-tiga suspek berpakaian seperti orang kaya dan kegiatan jenayah itu dilihat sangat terancang.

“Rakaman kamera keselamatan menunjukkan kanak-kanak itu dengan tenang keluar dari premis berkenaan sebelum diikuti oleh ketiga-tiga suspek dewasa.

“Pekerja kedai emas itu hanya menyedari rantai berkenaan hilang kira-kira dua jam selepas kumpulan tersebut beredar,” katanya. – Agensi

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0128&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3Q4pCyDva
Hakcipta terpelihara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *