Bagaimana untuk Kenal pasti Duit syiling Emas Palsu ?
March 23, 2018
Bagaimana Mengenalpasti Emas Palsu?
March 23, 2018
Show all

5 Fakta Tentang Emas

Emas adalah di antara unsur-unsur logam yang hampir disukai oleh semua orang. Bukan sahaja ia kelihatan baik, tetapi juga ramai yang simpan sebagai simbol status. Bersinar dan bergemerlapan berkilau di mata mereka setiap kali melihatnya. Keinginan untuk memiliki seberapa banyak yang mungkin tertanam dalam hati kita. Emas mempunyai beberapa fakta menarik yang jarang diketahui oleh semua. Malah, emas mempunyai banyak aspek yang unik kepada mereka yang memilikinya. Banyak maklumat yang terlepas pandang, tetapi apabila anda mencarinya, ia sebenarnya membuktikannya untuk menjadi sangat menarik.

Lima sangat lucu fakta yang bergabung dengan emas adalah seperti berikut:
1. Pada hari ini, emas dianggap sebagai sumber utama kekayaan. Ia juga dikenali sebagai wang di dunia sebenar. Walau bagaimanapun, tidak mempunyai banyak emas. Semua emas yang pernah boleh dilombong dikira untuk dimuatkan ke dalam sebuah bangunan kecil, yang akan menjadi kiub 56 kaki. Pengeluaran tahunan emas dari semua negara dengan mudah akan dimuatkan ke dalam kiub yang 14 inci, yang tidak lebih besar daripada saiz ruang tamu biasa. Gambarkan is dalam minda anda, jika rakyat sesebuah negara mahu membeli satu auns emas, ia akan mengambil bekalan tahunan untuk 200 tahun akan datang.
2. Bolehkah anda memberitahu di mana stok penimbal terbesar emas dan berapa besar? Stok penimbal terbesar emas sebenarnya lima tingkat di bawah tanah di New York, selamat disimpan dalam peti besi Bank Rizab Persekutuan. Ini membentuk 25% daripada rizab emas dunia, yang bersamaan dengan 540,000 bar emas. Walau bagaimanapun, kebanyakan emas ini milik kerajaan asing.

3. Sejak rekod telah dikekalkan, ia adalah diketahui bahawa sehingga kini 142,000 tan emas yang telah dilombong. Biarlah kita menganggap bahawa harga emas satu auns buat masa ini ialah $1000. Jumlah emas yang telah dilombong sehingga hari ini adalah bersamaan dengan $4.5 trilion. Amerika Syarikat sendiri mempunyai deposit lebih daripada $7.6 trilion membayangkan bahawa kembali kepada piawaian emas tidak akan dilaksanakan. Sebagai satu laporan ramai sarjana kembali kepada piawaian emas sudah pasti tidak dilaksanakan, hujah-hujah oleh beberapa piawai emas wujud mengatakan bahawa kembali kepada sistem piawaian emas akan menurunkan risiko inflasi besar dan mengekang kuasa kerajaan.
4. Setiap elemen diberikan simbol kimia dan juga dipaparkan dalam jadual berkala. Simbol yang diberikan kepada emas Au, yang mempunyai asal dari perkataan Latin aurum, yang bermaksud ” bersinar” dan dari Aurora juga yang adalah dewi Rom subuh. Rom mula mengeluarkan duit syiling yang dipanggil aureus dan solidus yang lebih kecil yang dipanggil.

5. Tamadun Mesir adalah di kalangan orang-orang tamadun, dan emas daripada tuhan-tuhan mereka. Mereka mempercayai emas daripada tuhan-tuhan mereka, khususnya dari dewa matahari Ra. Oleh itu, emas hanya tersedia untuk firaun sahaja.