Poh Kong rancang tiga cawangan baru

Barang kemas celup
March 23, 2018
Simpan emas lebih untung
March 23, 2018
Show all

Poh Kong rancang tiga cawangan baru

Berita Harian
Ahmad Fiesal Othman

POH Kong Holdings Bhd, gedung rantaian runcit barang kemas terbesar di Malaysia, merancang membuka tiga lagi cawangan baru tahun ini membabitkan pelaburan RM10 juta.

Pengerusi Eksekutif yang juga Pengarah Urusan Kumpulannya, Datuk Choon Yee Siong, berkata pembukaan cawangan baru itu adalah sebahagian strategi syarikat untuk meningkatkan jualan dalam suasana ekonomi yang lembap dan penuh mencabar sekarang.

Katanya, berdasarkan pengalaman, pembukaan cawangan baru serta pertumbuhan cawangan sedia ada mampu menyumbang hasil yang lebih tinggi kepada syarikat.

Beliau berkata, pembukaan setiap cawangan baru dijangka membabitkan kos antara RM2 juta hingga RM3 juta, bergantung kepada lokasi.

“Cawangan pertama yang akan dibuka tahun ini adalah di Kuantan, Pahang yang dijadual dibuka Februari ini, manakala dua lagi belum dipastikan lokasinya,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan syarikat itu di Petaling Jaya, Selangor semalam.

Poh Kong kini mempunyai 97 cawangan di seluruh negara dan adalah peneraju dalam pengilangan serta peruncitan barang kemas emas dan barang kemas tulen.

Ia memiliki portfolio kedai jenama khusus dan kedai konsep runcit seperti barang kemas emas Tranz, Disney Collection, Diamond Boutique, Diamond & Gold Boutique, Jade Gallery, kedai kemegahan Schoeffel dan Poh Kong Gallery, ruang pameran mewah di ibu pejabatnya di Petaling Jaya.

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Julai 2008, Poh Kong mencatat keuntungan sebelum cukai RM40 juta, kenaikan 58 peratus atau RM14.6 juta daripada RM25.4 juta tahun sebelumnya, manakala pendapatan naik 23 peratus kepada RM509.3 juta daripada RM414.2 juta.

Choon menambah, peningkatan keuntungan sebelum cukai itu disumbangkan, terutama daripada peningkatan jualan dan margin keuntungan susulan lonjakan harga emas.

Katanya, ketika ini jenama Poh Kong kekal sebagai penyumbang utama kepada pendapatan kumpulan dengan sumbangan kira-kira 80 peratus tetapi portfolio kedai jenama khusus lain juga sedang ditingkatkan menerusi pengenalan produk baru yang mengkhusus dengan jenama dan produk tertentu.

“Kami juga meningkatkan jualan intan berlian dan batu permata melalui rangkaian jenama khusus serta kedai konsep runcit bagi mengurangkan pergantungan kepada emas kuning tradisional,” katanya sambil menambah syarikat juga sedang merangka strategi untuk melancarkan lebih banyak produk mampu milik bagi menarik lebih ramai pelanggan.