HARGA EMAS BOLEH MEMUNCAK PADA TAHUN 2013

Gold price: six reasons it slumped – and why it could stay low
July 23, 2015
Melabur Jongkong Emas
March 23, 2018
Show all

HARGA EMAS BOLEH MEMUNCAK PADA TAHUN 2013

HARGA EMAS BOLEH MEMUNCAK PADA TAHUN 2013  
Ramalan harga emas untuk 2011 melalui 2013 baru-baru ini dikurangkan oleh Bank Perancis yang bermasalah, BNP Paribas, berikutan ketidaktentuan dalam penilaian harga emas pada masa sekarang. Dalam tempoh terdekat, pelarasan dalam harga emas boleh dijamin dengan jualan emas fizikal dan penebusan pelaburan yang direalisasikan bagi mengimbangi kerugian dalam aset yang lain.

Dalam jangka masa sederhana dan tempoh pelaburan jangka panjang, Penganalisis Penyelidikan Logam Berharga Anne-Laure Tremblay kekal optimistik, “Kami melihat harga emas akan memuncak pada tahun 2013, pasaran mula menjangka pengetatan kewangan di Amerika Syarikat, tetapi tidak menjangka kejatuhan mendadak selepas itu. “BNP Paribas mengurangkan prospek terdekat dengan harga emas kepada purata $ 1.730 per auns troy pada suku keempat, turun daripada anggaran awal yang $ 2.170 per auns troy dan seterusnya mengurangkan sasaran yang 2012 emas harga untuk ramalan $ 1.950 per auns troy.

 

PERMINTAAN PELABURAN AKAN DITERUSKAN 

 Melalui perundingan, Logam berharga GFMS telah mencadangkan supaya bank-bank pusat boleh mendapatkan kira-kira 500 tan emas pada akhir Disember, yang menaikkan ramalan hampir 49 peratus daripada 336 tan metrik bulan lalu. Dalam mengkaji semula keputusan kaji selidik baru-baru ini, Ketua Global Analytics Logam, Philip Klapwijk berkata, “Kami melihat bank-bank pusat yang kini beroperasi menerusi pembelian pasaran. Jualan kami dari Eropah telah merosot dan hanya tinggal pembeli yang aktif dalam pasaran dan ia telah membawa kepada permintaan bank pusat yang kini menjadi satu tunggak penting untuk harga emas.

Kita telah melihat nama-nama seperti Mexico, Korea Selatan datang ke dalam pasaran untuk membeli dan saya tidak akan terkejut jika kita lihat beberapa nama baru pada masa akan datang.”

 

Dalam satu wawancara baru-baru ini, BNN Credit Suisse Ketua Penyelidikan Komoditi, Rick Devereaux menyokong pengukuhan harga emas, “ekonomi negara barat khususnya akan menjadi lemah pada seketika masa. Dengan itu, akan ada kebimbangan berterusan mengenai bank dan sistem kewangan, tekaannya ialah untuk beberapa emas [harga] terus menunjukkan arah aliran yang lebih tinggi, demikian dalam unjuran untuk sekurang-kurangnya untuk tahun depan atau masa hadapan. “

 SPOTPERGERAKAN HARGA PASARAN EMAS  

Harga pasaran emas turun sedikit kepada julat $ 1668,10 setiap auns troy, sebagai pertemuan pasaran ekuiti AS yang lebih lemah dan data ekonomi yang mengecewakan dari China dan sentimen yang lebih rendah mewujudkan sebuah gerakan pengukuhan dolar.

Pelabur akan mengambil perhatian potensi turun naik harga pasaran dengan beberapa pasaran bergerak termasuk bilangan jualan runcit dari bulan September, sentimen pengguna, inventori perniagaan dan laporan harga import dan eksport yang diharapkan pada hari Jumaat.

Harga perak merosot kepada $ 31,65 per troy auns, iaitu penurunan sebanyak 2.8 peratus, ia bergerak seiring dengan logam asas yang lebih luas sebagai platinum jatuh 1.3 peratus kepada $ 1,523.75 setiap auns troy. Paladium menguncup $ 597,47 per troy auns yang bersamaan dengan kejatuhan 1.2 peratus daripada sesi dagangan sebelumnya setelah lebih awal mengalami pembetulan kepada penilaian yang paling rendah dalam hampir 2 tahun.